Wat is COPD?


COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In het Nederlands betekent het: ziekte waarbij u constant last van uw longen heeft. U haalt steeds adem door luchtwegen die vernauwd zijn en zo kunt u dus niet meer vrij ademen. COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken. Daardoor zijn deze onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen dus niet meer. 


Behandeling
De behandeling van COPD bestaat zeker niet alleen uit medicijngebruik. Ook een gezonde manier van leven is belangrijk bij de behandeling. Stoppen met roken, regelmatig bewegen en gezond eten dragen allemaal bij aan een betere conditie. In onze 'COPD Zorgwijzer', die u in de rechterkolom kunt openen, kunt u meer lezen over de behandeling van COPD.


Zorgaanbieders

Het behandelen van COPD is teamwerk. Als u COPD heeft, kunt u behandeld worden door de huisarts of de longarts. Soms wordt u door allebei behandeld.
Wie uw hoofdbehandelaar is hangt af van de mate waarin u last heeft van uw ziekte. De hoofdbehandelaar is degene die eindverantwoordelijk is voor uw behandeling. Bij deze persoon kunt u terecht voor vragen over uw behandeling. Andere zorgaanbieders waar u mee te maken kunt krijgen zijn de praktijkondersteuner, fysiotherapeut, internist, apotheker en longarts.


Fysiotherapie bij COPD
Vanaf 1 januari 2019 wordt fysiotherapie voor patiënten met COPD in bepaalde mate en onder bepaalde voorwaarden vergoed. Vraag bij uw zorgverzekeraar na waarvoor u in aanmerking komt.


Inhalatiemedicatie
Op inhalatorgebruik.nl vindt u meer informatie over inhalatiemedicatie. U kunt hier instructies lezen en informatiefilmpjes bekijken. De filmpjes zijn voor 21 inhalatoren ook beschikbaar in het Engels, Turks en Arabisch. Deze website is onderdeel van Long Alliantie Nederland.