Stoppen met roken


Bent u op zoek naar een goede manier om te stoppen? Vaak is het een hele zoektocht naar de juiste hulpmiddelen en een gevecht om het vol te houden. Het is daarom geen overbodige luxe om hier professionele begeleiding bij te hebben. Iemand die u motiveert, begeleidt en ondersteunt naar een rookvrij leven! Hoe dat kan? U leest het hieronder.  

Werkwijze

Vanaf 1 juli 2017 werkt Het Huisartsenteam samen met Sinefuma voor de stoppen-met-rokenzorg. Sinefuma is gespecialiseerd in stoppen-met-rokenzorg en biedt drie intensieve gedragsmatige interventies aan: de 'Rookvrij! Ook jij?' groepstrainingen, persoonlijke en telefonische coaching. SineFuma heeft hiervoor met vrijwel alle zorgverzekeraars overeenkomsten gesloten voor vergoeding vanuit de basisverzekering. In verband met een opstartperiode en beschikbaarheid van personeel wordt in de periode van 1 juli tot 1 september enkel telefonische coaching aangeboden. Klik hier om u aan te melden of vraag uw huisarts of praktijkondersteuner om hulp. Na 1 september kunt u zich ook aanmelden voor groepstraining en persoonlijke begeleiding. Kijk hiervoor op www.rookvrijookjij.nl.

Heeft u vragen voordat u zich aanmeldt? Elke praktijk heeft een stoppen-met-rokencontactpersoon die graag deze vragen beantwoordt. Vraag hiernaar bij uw huisartspraktijk. 

Zorgmodule Stoppen met roken

Om ervoor te zorgen dat zorgverleners patiënten op een goede manier begeleiden bij het stoppen met roken, is er een zorgmodule Stoppen met roken ontwikkeld. In deze zorgmodule wordt de norm voor goede zorg bij het stoppen met roken (tabaksverslaving) beschreven. Zo wordt er onder andere duidelijkheid gegeven over wat er verwacht mag worden van de zorg bij het stoppen met roken. 

Vergoeding

De stoppen met roken behandeling wordt vergoed door de zorgverzekeraar (houdt rekening met het eigen risico), evenals de medicijnen die u helpen te stoppen met roken. Hier zit echter wel een voorwaarde aan: de medicijnen worden alleen vergoed wanneer u ook een behandeltraject hiervoor volgt via SineFuma. Voor patiënten met diabetes, astma, COPD, hart-en vaatziekten of een verhoogd vasculair risico wordt de stoppen-met-roken-zorg vergoed binnen de ketenzorg.

Kijk hier voor het vergoedingsoverzicht.  

De risico's van meeroken

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders niet goed op de hoogte zijn van de risico's van meeroken. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op babysterfte, luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie, astma en andere luchtwegziekten. Opvallend is dat een meerderheid van de rokers (86%) wel weet dat roken schadelijk is. Toch maakt 54% zich maar enigszins zorgen over de eigen gezondheid en 34% over de gezondheid van anderen.


 


Kijk ook eens op