Mindfulness Based Stress Reduction Training

Voelt u zich vaak moe en gejaagd? Vindt u het lastig om tijdig voldoende te ontspannen? Dan kan er sprake zijn van ongezonde stress. Werk en leven wordt hierdoor onplezierig en een kwestie van stug doorgaan, veelal op de automatische piloot. Met als gevolg verminderde psychische en lichamelijke vitaliteit. 

Voor wie?
De training is geschikt voor u als u:
  • Beter wilt leren omgaan met fysieke of psychische klachten;
  • Beter wilt leren omgaan met stress en stress gerelateerde klachten;
  • Beter wilt leren omgaan met lastige gevoelens en gedachten;
  • Bewuster en gezonder wilt leven. 

 

Doel van de training
Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) is een effectieve en wetenschappelijk bewezen methode om allerlei vormen van stress en stressgerelateerde klachten te bestrijden. Door MBSR leert u zich bewust te worden van automatische stressreacties en deze om te zetten naar een wijzere manier van reageren (stressrespons). Het uitvoeren en integreren van MBSR oefeningen in het dagelijkse leven, verbetert uw totale kwaliteit van leven. 


Bron: Radboud UMC

Wat houdt de training in?
Op praktische wijze komen theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van ervaringen. Door aandachtig naar deze ervaringen te kijken, wordt de opmerkzaamheid aangescherpt en kunnen er nieuwe inzichten ontstaan. Huiswerk is een structureel onderdeel van de training. De ervaring leert dat dagelijks thuis oefenen (45 minuten) van belang is voor de effectiviteit van de training. Oefeningen kunnen thuis worden voortgezet met behulp van geluidsopnames. U ontvangt een werkmap waarin o.a. verschillende oefeningen staan beschreven die helpen aandachtig te zijn in het dagelijks leven. 


Hoe werkt het?
MBSR is een praktische- en geen theoretische training. Iedere bijeenkomst bestaat uit begeleide aandachtsoefeningen en bewegings- en bewustzijnsoefeningen.

Onderwerpen van de training zijn:

• (on)bewust reageren, frisse blik op routine;
• Zelfzorg en mildheid;
• Grenzen verkennen en stellen;
• Veerkracht en stevigheid ontwikkelen;
• Energiegevers en energienemers;
• Stress beantwoorden;

• Mindfulness inbouwen in het dagelijks leven. 

 

Locatie 1
Centraal Bureau van Avoord
San Francescolaan 1
Etten-Leur
 
Bijeenkomsten woensdagavond
19 september
26 september
3 oktober
10 oktober
19.00 - 21.45 uur
24 oktober
1 november
14 november
21 november
Stiltedag
31 oktober 

9.00 - 15.00 uur
   
Onderstaande training is vol  
Bijeenkomsten donderdagavond 
17 mei 2018
24 mei 2018
31 mei 2018
07 juni 2018
19.00u - 21.45u
14 juni 2018
21 juni 2018
28 juni 2018
05 juli 2018
Stiltedag
22 juni 2018 

09.00u - 15.00u
 

Deelname
Hebt u interesse in deelname? Bespreek dit dan met uw huisarts. Indien akkoord kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar agnes@de-energiefactor.nl onder vermelding van; naam, geboortedatum, verwijzend huisarts en telefoonnummer. De trainster stuurt u dan een bevestiging van inschrijving. Ongeveer twee weken voor aanvang van de training ontvangt u een korte vragenlijst die als input dient voor een telefonisch gesprek. In dit gesprek worden verwachtingen en reden voor deelname besproken. Heeft u nog andere vragen? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de trainster via 06 220 803 57. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.  8 wekelijkse bijeenkomsten 
8 wekelijkse bijeenkomsten 
8 wekelijkse bijeenkomsten
8 wekelijkse bijeenkomsten


Communicatie met de huisarts
Voorafgaand aan de training ontvangt de huisarts een brief ter informatie over de deelname van een patiënt. Na afsluiting van de training gaat een korte evaluatie naar de huisarts. De algemene rapportage betreft per deelnemer een korte weergave van: aanleiding tot deelname, doel van patiënt en ervaringen en effecten.


Deze training wordt u aangeboden in samenwerking met: